12.12.12

ROMA-TAT

Ristorante, Trattoria ve Gastronomia...

Roma’da yemek yiyebileceğiniz 3 çeşit yer var. Ristorante, bildiğimiz restorantlara verilen isim. Trattorialar, ki benim favorim olup, yöresel Roma yemekleri ve ev yemeklerini yiyebileceğiniz yerlerdir. Gastronomialar ise fast food türü yiyecekleri yiyebileceğiniz mekanlardır. Gastronomia hariç diğer yerlerde yemek yiyebilmeniz için akşam saat 19.00’ı beklemeniz lazım. Çünkü genelde 15.00-19.00 saatleri arasında bu yerler çalışmamakta. Roma’da oturarak yemek yemek büyük sorun. Önceden rezervasyon şart ve masaya oturduğunuzda kişi başı masa ücreti eklenmekte adisyonunuza. ben masa parası ödemem diyorsanız birçok mekanda paket yaptırıp dışarıda,banklarda yemeniz mümkün.

Kısa bilgilerin ardından, Romalıların en sık gittiği, yöresel yemekleri yiyebileceğiniz mekânlara olan yolculuğumuza başlayabiliriz. 

Da Felice
Da Felice, Via Marmorata caddesi üzerinde ara sokakta yer alıyor. Termini tren istasyonundan B hatlı metroya binip Pyramid durağında ineceksiniz. Via Marmorata’ya doğru ilerleyip, cadde üzerinden sola sapıp, Via Mastro Giorgio üzerindeki mekâna ulaşıyorsunuz. Gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekli. Da Felice de, günlere göre değişik yemekler çıkmakta. Bunun dışında ızgara ve makarnaların, zengin şarap çeşitlerinin bulunduğu menülerde mevcut. 
Tonnarelli Cacio e Pepe
Sıcakkanlı garsonun tavsiyesi üzerine başlangıç olarak mekânın favori makarnası “tonnarelli cacio e pepe  ve süt kuzusu sipariş ediyoruz. İkisi de damakta muazzam tatlar bırakıyor. Pecorino peyniri ile yapılan tonnarelli cacio e pepe  masada karıştırılıyor ve lezzeti harika. Kuzu ise damakta eriyor. Mekânın fiyatları lezzete göre makul ölçekte. http://www.feliceatestaccio.it/indexeng.html
Süt Kuzu-Da Felice
Matricianella
Tadı damağınızda kalacak lezzetler sunan, Roma mutfağının en önde gelen temsilcilerinden Matricianella! Via Del Corsa yakınlarındaki Via del Leone üzerinde yer alan mekan, sakatat kızartmaları ve kuzu eti takdire şayan. Şarap menüsünün çeşitliliği göz kamaştırıcı. Roma’nın geleneksel mutfağı sakatat ağırlıklı olduğundan, bizim damak tadımıza da hitap eden Matricianella’ya gitmek için mutlaka rezervasyon yaptırmanız lazım. Aksi takdirde yer bulmanız mucize olacaktır.http://www.matricianella.it  
Matricianella

Margherita Pizza
La Gatta Mangiona
İtalya denilince akla gelen ilk şey, incecik hamurlu nefis pizzalarıdır. Bunların içinde en ünlüsü de Margheritadır. Margherita pizzanın ilginç bir hikâyesi var. İtalya kraliçesi Margherita, 1889 yılında Napoli’ye ziyarette bulunuyor. Tabi Napoli’ye kadar gitmişken de Napoli’nin meşhur pizzasını da tatmak istiyor. Dönemin en iyi pizza ustası Raffaele kraliçeye İtalyan bayrağını simgeleyen renklerle bir pizza sunuyor.. Domates sos (kırmızı), mozarella  (beyaz), fesleğen (yeşil) ile hazırlanan bu pizzayı  kraliçe tarafından çok beğeniliyor.O günden sonra da bu pizzanın ismi Pizza Margherita olarak anılmaya başlıyor.


La Gatta Mangiona
Madem mevzumuz pizza, Napoli’ye gitmeden, Roma’da Napoli usulü pizza yiyebileceğiniz bir mekâna götürelim. Tevere nehrinin diğer tarafında yer alan, S. Giovanni Di Dio tramvay durağında bulunan Roma’nın en leziz pizzalarını yapan "La Gatta Mangiona", gerçek Napoli usulü margherita pizzasıyla insanın aklını başından alıyor. 
Odun ateşinde pişen enfes pizzalar
Duraktan indikten sonra aşağıya doğru uzanan sokak üzerinde bulunan dünyaca ünlü pizzacı La Gatta Mangiona açgözlü kedi demekmiş, hakikaten insanı açgözlü yapmıyor değil burası: ipince açılmış hamurun üzerinde, kaliteli ve leziz malzemelerin odun ateşinde buluştuğu enfes pizzası karşısında. Akşamları servise başlayan mekâna rezervasyonsuz girmek çok zor oluyor. Yemek sonunda yediğimiz mousse ise, bonkör koyulmuş romun etkisiyle hepimizi büyülüyor adeta. Fiyatlar ise gerçekten çok uygunhttp://www.lagattamangiona.com/

Pizzarium
Roma’da her sokakta bulunan gastronomialarda pizza bulmanız mümkün. Çeşit çeşit kare tepsi pizzalardan istediğinizi seçebilir, dışarıda bir bankta yiyebilirsiniz. Bunlardan en ünlüsü ise Vatikan yakınlarında, Cipro Metro (A hattı)  durağı karşısında yer alan, Pizzarium. Renk renk, bol malzemeleri pizzaların yer aldığı camekân adeta müze gibi. Sabah 11.00’da açılan mekan önünde kuyruklar oluşuyor. Biz sırf pizza yemek için buraya geldik ve tattığımız pizzalarla mükâfatımızı almış olduk. Nefis patlıcanlı, buffalo mozeralla peynirli pizzası ve bol domates soslu, fesleğenli pizzasının tadı damağımda.
Pizzarium

İtalya, dünyada en eski şarap üreticiliği yapılan ülkelerden biridir. İtalya’nın tüm bölgelerinde üretilen yüzlerce çeşit şarabı bulabileceğiniz Roma’da ki en önemli adres ise Via dei Prefetti üzerinde bulunan Enoteca al Parliamento Achilli’dir. Gerçek bir şarap tutkunuysanız, burada leziz şaraplar tadabilirsiniz.
Enoteca al Parliamento Achilli
Gelateria Della Palma
Gelato cenneti Roma! Roma’nın dünyaca ünlü dondurmasını tatmak için, iki ünlü gelatocu  Giolitti ve Gelateria Della Palma’yı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Önlerinde ki sırayı inatla beklemenizi önerir, damakta kalan tadıyla Roma’ya gelmek için bir başka neden bulabilirsiniz.

Giolitti


Pompi

Gelato dışında canınız tatlı istediğinde İtalya’nın meşhur tatlısı Tiramisu her daim imdadınıza yetişir. Roma’da birçok yerde Tiramisu yedik ama tek beğendiğimiz Re-Di Roma Metro Durağı’nda yer alan Pompiydi. Pompi gerçek anlamda bu işi çok iyi yapıyor. Fiyatları da oldukça makul. Bu leziz tatlıyı tatmak için artık ta Re-Di Roma’ya gitmenize gerek yok. İspanyol merdivenlerine çok yakın noktada da bir şube açmışlar. 
Tiramisu-Pompi
Roma ile ilgili gezi rehberi için ROMA-Gez Gör tıklayın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder