22.1.13

AMSTERDAM-Tat


Sizde benim gibi yöresel yemekler peşinde koşuyorsanız, gezip görmek kadar tatmanın da önemli olduğunu düşünüyorsanız, Amsterdam’da hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Hollanda’ya özgü geleneksel yemek çeşitleri pek fazla olmayabilir ama Amsterdam’ın sahip olduğu nüfus çeşitliliği mutfak kültürünü epey zenginleştirmiş. 50’den fazla milletin yaşadığı kentte dünya mutfağının birçok lezzetini bulabilirsiniz. Bu çeşitlilikte hayal kırıklığımızı bir nebze olsun gideriyor.
  
Vlaamse Frites
Amsterdam sokaklarında dolaştığımızda patates kızartması satan küçük dükkanların fazlalığı dikkatimizi çekiyor. Bazılarında günün her saati uzun uzadıya kuyruklar oluyor. Patates kızartması için bu kadar kuyruk beklenir mi demeyin, kalın doğranıp kızartılan ve üzerine istediğiniz sosu eklettirip yediğiniz patateslerin lezzetine doyum olmuyor. Hollandacası Vlaamse Frites olarak yazılan patateslerin en lezzetlisini, 1887 yılından beri bu işi yapan ünlü Vleminckx Sausmeesters adlı dükkanda yiyebilirsiniz. 
Vleminckx Sausmeesters
Önündeki sıra gözünüzü korkutmasın, aldığınız lezzet her şeye değiyor. Kalverstraat’ın paralelindeki Voetboogstraat isimli sokağın üzerinde yer alan dükkana günün her saati gidebilirsiniz. Porsiyonları gerçekten doyurucu, o yüzden küçük boy almanızı öneririm. Ketçap, mayonez ve diğer sosların hepsi ücretli.

Gouda Peyniri
Geniş otlakların ve meraların yer aldığı Hollanda’nın en önemli geçim kaynaklarından biride hayvancılık.  Hayvancılığın bu denli gelişmiş olması, peynir üretimi konusunda Hollanda’yı Avrupa’nın önemli ülkelerinden biri yapıyor. Özellikle Edam ve Gouda şehirleri geleneksel yöntemlerle peynir üretimi yapan Hollanda’nın önemli kentleri. 


Henri Willig Cheese
Hollanda'da peynirlere üretildiği şehrin adı veriliyor. Ülkenin meşhur peyniri ise, Gouda'da üretilen  Gouda peyniri. Portakal renginde olan gouda peyniri, uzun süre taze kalması için üretildiği gün  mumlanarak muhafaza ediliyor. Amsterdam’da yöresel peynirleri supermarketlerden, pazarlardan  veya özel imalathanelerden satın alabilirsiniz. 


Reypenaer Cheese
Reguliersbreestraat üzerinde yer alan Henri Willig Cheese ve  Singel üzerinde yer alan Reypenaer Cheese Amsterdam’ın en ünlü peynircilerinden. Peynir tadım atölyeleri olan bu dükkanlarda, workshoplara katılabilir, birbirinden leziz onlarca peyniri tadabilir ve kısa bir eğitimin sonunda "peynir uzmanı" sertifika alabilirsiniz. Yolunuz Henri Willig Cheese' e düşerse mutlaka yıllanmış Gouda peyniri ve pestolu peynir almanızı öneririm. 


Broodjes
Amsterdam’da dolaşırken patatesçiler kadar sandviççiler de dikkatimizi çekiyor. Onlarca çeşit malzemeyle hazırlanan sandviçlerin genel adına Broodjes deniliyor. 
Oliebol
Atıştırmalık olarak yiyebileceğiniz bol malzemeli broodjesler, Amsterdam yemek kültürünün bir parçası olmuş. Broodjes satılan yerlerde Amsterdam’ın geleneksel yiyeceklerinden olan oliebol’u da bulabilirsiniz. Un, yağ, süt, yumurta, maya, tuz ve kabartma tozu ile hazırlanan hamura, kuru üzüm eklenmesiyle yağda kızartılarak hazırlanan oliebollar, sabahları Amsterdamlılar’ın en çok tercih ettiği yiyecekler arasında yer alıyor. 

Hutspot
Hollanda’nın yöresel yemeklerine gelince, Hutspot ve erwtensoep isimli yemekleri tatmanızı öneririm. Hutspot; tütsülenmiş sucuk, havuç rendesi, soğan ve patates püresiyle birlikte servis edilen yöresel bir yemek.  
Erwtensoep

Erwtensoep ise içinde iri sosis parçacıklarının bulunuduğu koyu ve doyurucu bir bezelye çorbası. 

Özellikler kış aylarında bulabileceğiniz bu leziz çorbayı tatmanızı öneririm. Hollanda sucuğu, patates ve lahanayla hazırlanan stamppot isimli yemek de akşam yemeklerinin vazgeçilmezlerinden.
Stamppot

Ringa Fish
Kuzey Denizi’ne kıyısı olan Hollanda’nın geçim kaynaklarından birisi de balıkçılık. Balık, Hollandalıların en sevdiği öğünlerin arasında yer alıyor.  Ülkede en çok Ringa balığı avlanıyor. Kahvaltı sofralarında dahi görebileceğiniz yüksek vitaminli balık, çiğ olarak, salamura yapılıp soğan ve salatalık turşusuyla yeniliyor.Volendam gibi küçük balıkçı kasabalarında her türlü deniz ürününü uygun fiyatlara bulabilirsiniz.


Ülkenin eski sömürgelerinden Amsterdam’a yerleşen göçmenler, kendi kültürlerinin yemeklerini de Amsterdam’a taşımışlar. Endonezya mutfağı bunların başında yer alıyor. Endonezya yemeklerini tadabileceğiniz mekanları hemen hemen her köşe başında görebilirsiniz. 


Tempo doeloe
Utrechtsestraat üzerinde yer alan Tempo Doeloe  isimli mekan Amsterdam’ın en iyi mekanlarında biri sayılıyor.  Mekanın meşhur yemeği Rijsttafel adlı pilav, 25 değişik şekilde servis ediliyor. Ayrıca karides, midye, istiridye ve deniztarağı gibi çiğ deniz ürünlerinin yosun üzerinde buzla servis edildiği tepsi mekanın favorileri arasında yer alıyor.   
Rijsttafel ve Deniz Ürünleri Tepsisi
Pannenkoeken
Amsterdam’da canınız tatlı bir şeyler çektiğinde tadabileceğiniz en güzel şey krep oluyor. Hollandaca ismi Pannenkoeken olan bu nefis krepleri, çikolata, onlarca çeşit meyve veya leziz Hollanda peynirleriyle yiyebilirsiniz. Şehrin her yerinde uygun fiyatlara bu eşsiz lezzeti tadabilirsiniz.




Noddle-Wok to Walk
Amsterdam’a gelen turistlerin diğer gözde yiyeceklerinden biri de noddle. Türkiye’de de şubeleri bulunan Wok to Walk, ilk şubesini Amsterdam’da açmış, o günden beri de noodleseverlere hizmet veriyor. Noddle'a Çinlilerin eriştesi diyebiliriz. Önceden kaynatılmış noodle'a et,sebze veya deniz ürünü eklenip seçtiğiniz sosla yüksek ateşte 4 dk. pişirilmesiyle hazırlanıyor. Noddle'unuzu ister elde ister tabakta yiyebilirsiniz.Coffee Shop'ların yoğun olduğu Wormeostraat üzerinde yer alan Wok to Walk; hızlı,doyurucu ve ucuz birşeyler yemenin en iyi adreslerinden biri.


Amsterdam’a gittiyseniz, Hollanda’nın dünyaca ünlü bira firması Heineken’ın biralarının tadına bakmadan olmaz. 33 ml’lik bira bardağında servis edilen bira, üzerinde 2 parmak köpükle servis ediliyor. Birçok yerde köpüklü bira veren barmene iyi gözle bakılmazken Hollanda’da durum tersinedir. Geleneksel olan bu durumun bilimsel açıklamasını da yapıyorlar. Köpük biranın havayla temasını engellediğinden, biranın tadının da muhafaza edilmesini sağlıyor. Gittiğiniz her mekanda bira köpükle servis edilir, fazla köpük doldurulurken plastik bir spatulayla alınır. Köpüksüz olsun dediğiniz de alaycı bakışlara maruz kalabilirsiniz, benden söylemesi.


Jenever
Bira kadar ülkenin diğer popüler içkisi de Jenever. Hollanda’nın geleneksel içkisi olan Jenever, bir cin türüdür. Damıtılma yöntemine göre Oude(eski) ve Jonge(eski) olarak ikiye ayrılıyor. Oude daha keskin ve sert, Jonge ise daha yumuşak tattadır. %40 ile %50 arasında alkol oranıyla satışa sunulan Jenever, sek tüketilebileceği gibi birayla da içilebiliyor. Graven straat üzerinde bulunan “De Drei Fleishes”, 1650 yılından beri açık olan, Jenever içebileceğiniz en ünlü tadım evlerinden biridir.






Beddington's
Amsterdam’da şık ve kaliteli yemek yiyebileceğiniz mekanlardan biri de Beddington’s. Ünlü şef Jean Beddington’un sahibi olduğu mekan; şıklığı, kullanılan malzemeleri ve yemeklerin sunumuyla göz dolduruyor. Menüsünden dekorasyonuna kadar Fransız etkisinin hakim olduğu restaurant, Ultrechtsedwarsstraat üzerinde yer alıyor. www.beddington.nlü





Albert Roux
Cafe Roux, dünyanın önde gelen şeflerinden, iki Michelin yıldızlı Britanyalı Albert Roux’un yemekleriyle bugün hak ettiği yeri kazanan restaurant, Amsterdam’ın gözde yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Uygun fiyatlarla yemek yiyebileceğiniz mekan da, Fransız, İngiliz ve Fas mutfağının etkisi görülüyor. Fenerbalığı, midye yahnisi, yermantarlı tavuk mekanın önde gelen yemeklerinden. Şiddetle önerdiğim restauranta gitmeden mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Oudezijds Voorburgwl 197.


Amsterdam ilgili gezi yazısı için AMSTERDAM-Gez Gör tıklayın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder